.EvenementenagendaJe kunt ons wekelijks vinden aan de Hardewikerstraat 7, waar al onze activiteiten plaatsvinden tenzij anders vermeld. Kom gerust eens langs, onze avonden zijn open voor iedereen en kosten niks!

Guantanamo Diary

Guantanamo Diary
26-05-2015 20:00
PlaatsSenaatskamer, Acedemy building, RuG

SIB-Groningen is trots om aan te mogen kondigen dat op 26 mei Larry Siems, editor van het boek Guantanamo Diary, een lezing zal komen geven. Voor dit boek werkte SIems nauw samen met de nog steeds gevangen gehouden Mohamedou Ould Slahi, die sinds 2002 in Guantanamo vastzit zonder dat de overheid van de V.S. een aanklacht tegen hem heeft ingediend. Samen met zijn advocaat eist Slahi zijn vrijheid, maar de overheid lijkt niet in te geven.

Het boek bestaat uit aantekeningen uit het dagboek dat Slahi sinds 2005, het derde jaar van zijn gevangenschap bijhield. De gruwelen van Guantanamo komen erin naar voren:

“Anyone who reads Guantánamo Diary — and anyone with a shred of conscience should do so, now — will be ashamed and appalled. Mohamedou Ould Slahi’s demand for simple justice should be our call to action. Because what’s at stake in this case is not just the fate of one man who, against all odds, managed to tell his story, but the future of our democracy as well.”
— Glenn Greenwald

Larry Siems is geboren in St. Louis, studeerde Engels en Klassiek Grieks aan de University of Notre Dame en poezie aan het MFA programma gehouden op de Columbia University. He werkte onder andere bij de Fine Arts Work Center, waarna hij begonnen met schrijven, veelal vanuit een activistische gedachte. Hieruit volgden veel artikelen over mensenrechten en zo werd onder andere ook directeur van verschillende Freedom to Write Programmas. Zijn werk verschijnt in verschillende Amerikaanse kranten.

Zijn lezing op 26 mei is gratis en begint om 20.00 in de Senaatskamer van het Academiegebouw. Zorg dat je erbij bent, want het belooft erg interessant te worden.

lees verder »

Algemene Leden Vergadering mei deel II

Algemene Leden Vergadering mei deel II
28-05-2015 19:30
PlaatsHardewikerstraat 7

Vanavond is het tijd voor de belangrijkste ALV van het jaar: de verkiezings-ALV! Het geprefereerd kandidaats-Bestuur presenteert zich door middel van een beleidsnota, en dan mag jij stemmen. Daarnaast presenteert Bestuur 2014-2015 de evaluatie van het werken. Zorg dat je erbij bent!

lees verder »

Diplomatendiner 2015

Diplomatendiner 2015
01-06-2015 18:30
PlaatsAcademiegebouw, RuG

Vanavond zal het diplomatendiner van 2015 plaatsvinden bij de SIB. Naar aanleiding van het grandioze succes van vorig jaar zijn er wederom vele ambassadeurs van over de hele wereld aangeschreven om te komen praten en dineren met Groningse studenten. Deze avond is ook open voor niet-leden!

De diplomaten wie zal aanwezig zijn, zijn de diplomaten van Chili, Israel, Bulgarije, Georgie, Ierland, Hongarije, Amerika, UK, Panama, Japan, Filipijnen en Belgie. Het evenement zal plaatsvinden in het Academiegebouw.

Het is een toekomst waar menig internationaal georiënteerde student van droomt: als ambassadeur of diplomaat aan het werk in verre oorden. Om dat toekomstbeeld iets duidelijker te maken en de gelegenheid te geven al je prangende vragen te stellen, zijn er dit jaar weer vele amassadeurs aangeschreven door een van SIB's Disputen, Dispuut Varietas. De kosten van de avond is €12,50 voor een gerecht en twee drinken. Je kunt aanmelden door http://goo.gl/forms/jhcuA8JsaU

Na de Diplomatendiner zullen wij een speciaal bieravond hebben bij Hardewikerstraat 7, dus zorg ervoor dat je komt!

lees verder »

Speciaal bieravond

Speciaal bieravond
01-06-2015 22:00
PlaatsHardewikerstraat 7

Na afloop van een geweldige avond waarop je met verschillende Diplomaten hebt kunnen spreken, zullen we een speciaal bier avond organiseren in de Hardewikerstraat 7.

Als je verschillende soorten bier, naast het gewone bier dat overal geschonken wordt, wilt proeven is dit je kans! Dus bier liefhebbers, zorg ervoor dat je erbij bent!

Maar voor degenen die niet van bier houden, hebben we ook de gewoonlijke drankjes daarnaast, dus kom vooral nog steeds om gezellig te kletsen! Je kunt ook alleen naar de borrel komen.

Tot dan!

lees verder »

De Toegang tot Medicijnen-Crisis: Innovatie in de Farmaceutische Industrie

De Toegang tot Medicijnen-Crisis: Innovatie in de Farmaceutische Industrie
15-06-2015 20:00
PlaatsHardewikerstraat 7

Op 15 juni zullen SIB en IFMSA een avond organiseren over crisis bij de toegang tot medicijnen die ontwikkelingslanden hebben en de manieren waarop de farmaceutische industrie probeert te veranderen om met dit probleem om te gaan. Deze avond zullen we twee gasten hebben die praten over twee verschillende initiatieven om de toegang tot medicijnen voor ontwikkelingslanden te verbeteren, namelijk de Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) en de Access to Medicine-Index (A2M-index).

Verwaarloosde tropische ziektes blijven grote aantallen ziektes en doden voortbrengen in ontwikkelingslanden. Toch, van de 1556 nieuwe medicijnen goedgekeurd tussen 1975 en 2004, waren 21 (1,3%) maar specifiek ontwikkeld voor tropische ziektes en tuberculosis, hoewel deze ziektes verantwoordelijk zijn voor 11,4% van de globale ziektes. I+ Solutions is een not-for-profit organisatie gespecialiseerd in farmaceutische supply chain management voor ontwikkelingslanden. Luuk Jan Boon, hun managing director zal spreken over de Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi), een non-profit drug research en development samenwerkingsverband die gericht is op de nood van patiënten en nieuwe behandelingen ontwikkeld voor verwaarloosde ziektes. Het doel van DNDi is 'improve the quality of life and the health of people suffering from neglected diseases by using an alternative model to develop drugs for these diseases and by ensuring equitable access to new and field-relevant health tools.'

2 milliard mensen in de wereld hebben geen toegang tot medicijnen. De Access to Medicine-Index geeft inzicht in wat de farmaceutische industrie aan het doen is om deze situatie te verbeteren. De Index prijst bedrijven publiekelijk voor hun investeringen in toegang tot medicijn, awareness vergroten van relevante problemen met farmaceutische bedrijven en zorgt voor een transparante manier waarop zij hun eigen en anderen hun publieke- en investeringsprofielen kunnen zien, in de gaten houden en verbeteren. Voor dit onderwerp zal Delphi Coppens, Lead Researchers voor Research & Development bij de Acces to Medicine Foundation spreken.

lees verder »