.Hoogtepunten

Dies Natalis 2014


Op 24 november 2014 vond 67e Dies Natalis van de SIB plaats. Het thema was ‘The different dimensions of Modern Warfare.’ Uiteindelijk kwamen meer dan honderd mensen af op het congres, dat naast dagvoorzitter Katinka Baehr, twee plenaire lezingen en maarliefst tien verschillende masterclasses kende. Na een welkomstwoordje van de voorzitter van de commissie, Bo Wildschut, en de dagvoorzitter werd de dag om 13.00 stipt afgetrapt door oud-minister van Defensie Hans Hillen. Daarna volgde een eerste ronde masterclasses, waar deelnemers de kans kregen om het onderwerp vanuit verschillende hoeken te bespreken. De tweede plenaire lezing werd gegeven door majoor-generaal Dennis Luyt, die sprak over de vraag hoe het Nederlandse leger anticipeert op de veranderingen in het huidige defensiesysteem. Hierna werd nog een tweede ronde masterclasses aangeboden, waarna iedereen zich verzamelde voor het afsluitende debat.

Uiteindelijk kijken Commissie en Bestuur terug op een zeer geslaagde dag!

Dies Natalis 2013


Volgens de traditie werd ook in 2013 de verjaardag van de SIB weer gevierd met een mooi symposium over een aan mensenrechten gerelateerd onderwerp. Dit jaar was gekozen voor het prikkelende onderwerp: Multinational Corporations and Human Rights: Humanizing Business or Business as Usual? Het harde werk van de commissie heft zich zeker uitbetaald in een intensieve maar leerzame dag, die geleid werd door dagvoorzitter Rick van der Kleij. Met sprekers vanuit verschillende disciplines en vakgebieden begonnen we de dag doormiddel van twee plenaire lezingen waarin de visie van het Ministerie van Buitelandse zaken en DSM werden besproken. Na deze opening gingen de masterclasses van start, waar doormiddel van discussie dieper op het onderwerp ingegaan werd. Na twee van deze rondes was het tijd voor de afsluitende discussie waarbij sprekers en deelnemers met elkaar in discussie konden gaan. Deze discussie ging ook op de afsluitende borrel nog lang door, waardoor de commissie bijna genoodzaakt was de sprekers die hun taxi moesten halen naar buiten te duwen.

Liftwedstrijd 2013: Frankfurt


Op 21 maart 2013 was het weer zover: de jaarlijkse Liftwedstrijd georganiseerd door Dispuut GIST! Dit jaar wederom een verrassende bestemming: Frankfurt, het financiële centrum van Europa! Op een druisdige donderdagochtend in maart gingen 8 koppels van start om al liftend in Frankfurt aan te komen en daarbij zoveel mogelijk gekke opdrachten te doen.

Hoppend van tankstation naar tankstation gingen velen in de richting van Frankfurt. Een enkel duo besloot via Finsterwolde te liften, wat enigszins als omweg kan worden gezien. Anderen kwamen elkaar tegen op een tankstation in Boxmeer waar enkele uren werden doorgebracht. Ook Eindhoven bleek geen makkelijke en snelle route naar Frankfurt te zijn. Het eerste duo arriveerde al rond de klok van half 1 voor het station van Frankfurt, waar onder het genot van een biertje en een braadworst werd gewacht op de per trein reizende organisatie. Na enkele uren werd de groep aangekomen deelnemers langzaam groter en voor middernacht was de groep compleet. Onder het genot van een drankje en een hapje werd de mooie dag nog eens goed doorgesproken.

Die vrijdag bezocht men de Duitse Bundesbank in Frankfurt waar een presentatie werd gehouden over de Eurozone, de positie van de Bundesbank en de huidige crisis. Na afloop werd een bezoek gebracht aan het geldmuseum. 's Middags werd EIOPA bezocht, een organisatie die het resultaat is van strengere supervisie over de financiële sector in Europa. De vrijdagavond werd geheel in stijl doorgebracht in een club gesitueerd onder de Europese Centrale Bank.

Zaterdag kregen de deelnemers de kans de stad Frankfurt te verkennen en de hoogtepunten van Europa's financiële centrum te bekijken. 's Avonds was er een mooie afsluiter van de paar dagen doorgebracht in Frankfurt met een drankje en een gezellige avond. De zondag werd besteed aan het terugreizen met de trein. Sommigen pakten hun rust terwijl anderen het gezellig maakten. Wederom was de liftwedstrijd een geslaagde trip en een van de hoogtepunten van het jaar!

Brusseltrip 2012


Op woensdag 5 december in de vroege ochtend vertrok een groep van bijna 40 SIB-leden met de trein naar Brussel om een driedaags bezoek te maken aan deze belangrijke Europese stad. Deze trip werd georganiseerd door Dispuut Max Haveloos. Dankzij goed werk van Projectgroep Brussel en een bijdrage van het Europees Parlement was deze royale midweek inclusief vervoer, verblijf, vermaak en versnaperingen slechts €5,- per persoon waarmee thuisblijven misschien nog duurder was dan meegaan.

Op woensdagmiddag werd dan ook een bezoek gebracht aan het Europees Parlement en werd gesproken met Europarlementariërs Jan Mulder (VVD) en Thijs Berman (PvdA). In twee interessante meetings werd gesproken over het werk van het Europees Parlement, het belang van Nederland en de rol van politieke partijen binnen dit Europese systeem. Na een interessante middag bij beide heren was het 's avonds ouderwets gezellig pakjesavond in Brussel. Onder het genot van een Belgisch biertje werd het een mooie avond.

De volgende ochtend stond een bezoek aan de Europese denktank Bruegel op het programma. Deze denktank houdt zich bezig met Europees beleid en adviseert de EU op tal van gebieden. Met vele experts en interessante onderwerpen was dit bezoek zeker de moeite waard. Die middag was het tijd voor een stadstour door het mooie Brussel. 's Avonds was er uiteraard weer ruimte een gezellige avond met veel Belgisch bier en sterke verhalen.

Vrijdags werd in de vroege ochtend een bezoek gebracht aan de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Brussel. Dit orgaan vertegenwoordigd Nederlandse belangen binnen de EU op verschillende gebieden. Wederom werd een interessante lezing gehouden met veel interactie en ruimte voor vragen. Na dit bezoek werd de weg terug richting Groningen weer ingezet en kon iedereen nagenieten van een paar geweldige dagen in Brussel in de trein.

13e Lustrum SIB-Groningen

Ter viering van het 65-jarig bestaan van SIB-Groningen organiseerde de vereniging van 5 tot en met 10 november 2012 een geweldige week vol interessante, gezellige en inhoudelijke activiteiten! Het thema van de gehele week was 'Defining the Future'. De lustrumcommissie is ruim anderhalf jaar bezig geweest met het opzetten en uitwerken van deze prachtweek en het resultaat mag er dan ook zeker zijn.

Op maandagavond werd de week geopend met een spetterend feest. Dinsdag werd er een American dinner gemaakt door de Disputen die de SIB rijk is. Dit was zowel smakelijk als erg gezellig. 's Avonds werden de Amerikaanse verkiezingsuitslagen gevolgd op de Election Night in Forum Images. Niet alleen waren er updates en analyses van de resultaten in de VS, ook was er een rijk aanbod van interessante sprekers, acts, comedy en muziek met een Amerikaans tintje. Woensdagmiddag vond de carrièremiddag plaats waar een selecte groep leden in gesprek ging met een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de mogelijkheden voor werken op het ministerie. Die avond vond de filmavond plaats in Pathé waar de film Argo in voorpremière ging en vooruit werd gekeken op de volgende dag met een korte lezing over werken in post-conflictsituaties. Donderdags was het dan ook tijd voor het grote lustrumcongres met als thema 'Shaping the Post-Conflict World '. Deze dag gingen verschillende sprekers en master classes in op verscheidene aspecten van wederopbouw en verzoening na een conflict. Te gast waren onder andere journalist Jan Eikelboom, onafhankelijk diplomatiek expert Marije Balt, colonel Nico Tak en VN Vrouwenvertegenwoordiger van 2010 Caecilia van Peski. Op de vrijdag was het tijd voor een grandioos gala met als thema 'SIB's Stairway to Heaven - 13e Hemel'. In navolging van de rest van de week was ook deze avond grandioos met SIBbers en oud-SIBbers vanuit het hele land. Zaterdags werd als geslaagde afsluiting de alumnidag gehouden waarbij met oud-SIBbers gezellige workshops werden gedaan en werd gedineerd. Concluderend kan worden gezegd dat het een geweldige, geslaagde lustrumweek was ter viering van de 65e verjaardag van de vereniging.

Lezing van minister Jan Kees de Jager


Dinsdag 11 september 2012, de dag voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer in Nederland, had de SIB samen met de SOG de eer minister van Financiën Jan Kees de Jager te mogen ontvangen voor een lezing. De op dat moment demissionair minister sprak over de economische situatie in Europa, zijn ideeën over de crisis en de situatie rond Griekenland en zijn ervaringen als minister. Het geheel vond plaats in bioscoop Pathé waar een volle zaal studenten de minister van Financiën een zeer interessant verhaal hoorde vertellen. Gedurende de lezing kwamen er veel vragen uit het publiek wat de middag interactief maakte. Het geheel werd geleid door dr. Thijs Broekhuizen.

Diplomatendiner 2012


Ruim een jaar was Dispuut Varietas bezig met de voorbereidingen voor een Diplomatendiner bij SIB-Groningen. Na vele brieven, mails en andere uitnodigingen was het dan zover op 31 mei 2012. Locatie voor dit prachtige evenement was De Hanze Sociëteit, een locatie die menig diplomaat tot tevredenheid zou stemmen. Op deze mooie avond kwamen meerdere ambassadeurs uit Den Haag naar het hoge noorden om met studenten in gesprek te gaan. Onder andere vertegenwoordigingen van Rusland, Frankrijk, Nigeria, Chili en de Filippijnen waren aanwezig voor deze mooie avond bij de SIB. Tijdens het dineren werden er onder andere luchtige gesprekken gevoerd over het leven als ambassadeur, de banden die ieder land had met Nederland en wat de diplomaten van Nederland vinden. Verder waren er uiteraard ook gesprekken met meer diepgang over de politieke en economische situatie van de verschillende landen. De ruim 30 deelnemers kregen zo de gelegenheid om vragen te stellen over hun eigen diplomatieke ambities én meer te weten te komen over de deelnemende landen. De geslaagde avond werd afgesloten met een gezellig drankje. Deze activiteit werd met recht verkozen tot Activiteit van het Jaar 2012 bij SIB-Groningen.

SIB-Reis 2012: Marokko


In het voorjaar van 2012 maakte 26 SIB-bers een geweldige reis naar het Afrikaanse continent, namelijk Marokko! In twee weken tijd werd een bezoek gebracht aan vier van de grootste en mooiste steden van het Noord-Afrikaanse land, achtereenvolgens Marrakesh, Casablanca, Rabat en Fez. In de verschillende steden werden sfeervolle souqs verkend, moskees bezocht, prachtige paleizen bekeken, mooie tuinen bewandeld en sierlijke interessante monumenten bezocht. Verder werd er ook nog een bezoek aan de woestijn gebracht, geheel in stijl op een kameel. Met een overnachting in de woestijn, een mooi feestje rond het kampvuur en de daaropvolgende prachtige zonsopgang was het een ervaring die menig deelnemer zal bijblijven.

In Marrakesh en Rabat werden er ook nog tal van bezoekjes aan verschillende organisaties en instanties gepleegd waarbij men een interessant beeld kreeg van de situatie in het land. Uniek was de gelegenheid die geboden werd om een bezoek te brengen aan het Marokkaans Parlement, iets wat tot dan toe niet mogelijk was voor een buitenlandse studentengroep. Verder werd ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Marokko bezocht waarbij buitenlandse betrekkingen van Marokko en de relaties met Nederland werden besproken. Uiteraard werd op de reis ook gesproken met de Nederlandse Ambassade die vanuit een andere invalshoek de situatie in het land belichtte. Ook erg interessant was het bezoek aan de African Development Bank, wat de situatieschets compleet maakte.

In 14 dagen tijd werden verschillende organisaties en hoogtepunten bezocht, zowel in Marrakesh, Casablanca, Rabat en Fez als in het midden van de woestijn. Het was daarnaast erg gezellig met de hele groep en veel deelnemers zullen met plezier terugdenken aan mooie avonden in Casablanca, slapen onder de sterren, gezellige hostels, rijden op kamelen en nog veel meer hoogtepunten van deze geweldige trip!


Liftwedstrijd 2012: Luxemburg


Van 15 tot en met 18 maart 2012 ging de SIB op haar jaarlijkse liftwedstrijd georganiseerd door Dispuut GIST naar Luxemburg, thuishaven van vele Europese instanties. Op donderdag 15 maart gingen 14 moedige koppels in de vroege ochtend de strijd aan om zo snel mogelijk in het mooie Luxemburg te arriveren. Daarbij moesten zoveel mogelijk opdrachten worden voldaan als mogelijk.

Sommigen hadden hierbij het geluk alle tijd en ruimte te krijgen om ritjes te maken in brandweerwagens en politieauto's, met bekende Nederlanders op de foto te gaan, een stuk vlaai te eten bij de lokale voetbalclub of even een terrasje te pakken. Anderen was een ander lot toebedeeld en moesten lijdzaam toezien hoe het langzamer donkerder werd langs de kant van de weg. Weer anderen besloten dat het wel een goed idee was het centrum van Apeldoorn te verkennen, met enige vertraging tot gevolg. Uiteindelijk is iedereen goed en wel aangekomen, de een wat later dan de ander. Het eerste koppel arriveerde rond half drie 's middags wat een uitzonderlijk goede prestatie was. Het laatste duo arriveerde rond de klok van twaalf, sommigen met behulp van het openbaar vervoer. Al snel barstte alle verhalen los over vrachtwagens met magnetrons, volksliederen zingen met Duitsers en lang langs de kant van de weg staan voor een lift. Al met al had iedereen een geweldig avontuur meegemaakt op deze mooie zonnige dag.

De volgende dag stonden enkele interessante bezoekjes gepland in Luxemburg. Ten eerste werd de Europese Rekenkamer bezocht. Deze instantie onderzoekt of de begrotingen van de Europese Unie worden gehandhaafd en of er goed financieel beheer wordt gevoerd. Er werd gezorgd voor een interessant programma met veel ruimte voor interactie. Ten tweede werd de groep verwelkomt bij de Court of Justice of the European Union. Het Hof omvat twee rechtbanken en een aantal gespecialiseerde gerechten. Het verzekert de naleving van Europese wetgeving bij de uitlegging en toepassing van Europese verdragen. De opzet en het functioneren van het Hof werd uitgebreid besproken met de geïnteresseerde studenten. Na de interessante presentatie werd een rondleiding door het gebouw verzorgd met een bezoek aan enkele rechtszalen. De dag werd gezellig afgesloten met een drankje in een gezellige bar of club en een feest wat tot in de late uren duurde.

De zaterdag was vrij van geplande activiteiten waarmee de deelnemers de mogelijkheid werd gegund de stad te verkennen, te shoppen en op een terrasje te zitten. Gedurende deze dag werd onder andere een bezoek gebracht aan de grote kazematten die onder de stad lopen, de stadsmuren die niet voor niets beschermde status van UNESCO hebben en verschillende andere bezienswaardigheden. Die avond werd er wederom gezellig een kroegje opgezocht om het hele weekend nog eens na te bespreken onder het genot van een drankje. Daarnaast werd het Ierse St. Patrick's Day gevierd in een Ierse pub. De volgende dag zat het hele avontuur in Luxemburg er al weer op en werd met de trein terug afgereisd naar het hoge noorden van Nederland.


Conference: 'After Immense Disaster'


Meer dan een jaar lang is toegewerkt naar die ene datum: 28 november 2011. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de dag een uitmuntend succes is geworden. Met als titel 'After Immense Disaster' vond het congres plaats in Het Kasteel, een inmiddels vertrouwde plaats voor een congres. Met sprekers als Cees Breederveld, CEO van het Rode Kruis, Leonie Barnes, Linda Polman, Thea Hilhorst, Oxfam Novib, het ministerie van Defensie en Buitenlandse Zaken, Artsen Zonder Grenzen en Cordaid was de dag goed bezet en was het aanbod van interessante lezingen en master classes niet gering. Als dagvoorzitter trad Frénk van der Linden op, een van tv bekende journalist die tevens voor het NRC-Handelsblad schrijft.
De dag begon met lezingen van Cees Breederveld en Leonie Barnes, waarop uit de zaal kritische vragen naar voren kwamen. Na de lunch ging de dag verder met meerdere master classes verspreid over meerdere rondes. Zo kon je bij het Rode Kruis interactief medenken over de keuzes waar hulpverleners voor staan en plaatste Linda Polman een zeer kritische noot bij de huidige vorm van noodhulp. De dag werd afgesloten met een concluderende lezing van Joost Herman, coördinator van de hooggeplaatste NOHA-master aan de RUG en een aansluitende borrel, waar het voor de bezoekers mogelijk was om de sprekers aan te schieten over prangende vragen. Al met al was het een zeer geslaagde en vooral leerzame dag, waar veel stof tot nadenken opgewaaid is bij de bezoekers.

Kijk hier voor een korte impressie.
Kijk hier naar de lezing van Cees Breederveld.
Kijk hier naar de lezing van Leonie Barnes.
Kijk hier naar de lezing van Joost Herman.
Kijk hier naar de Masterclass van Oxfam Novib.
Kijk hier naar de Masterclass van het Rode Kruis.

Wenen Reis 2011


Van 7 tot 12 november zijn we met een groep van 16 mensen naar Wenen afgereisd, voor een week vol bezoeken en activiteiten. Na een reis van twaalf uur met trein, trein, trein en nog een stukje vliegtuig kwamen we op maandag avond licht gaar aan in Wenen, maar nog niet zo gaar dat er geen ruimte was voor wat eten en ons eerste Oostenrijkse biertje – wat toch minder lekker was dan gehoopt.

Daarna volgden drie dagen met iedere ochtend om negen uur de eerste lezing – taai, maar zeker heel interessant. We hebben het Hoofdkantoor van de Verenigde Naties bezocht, waar we lezingen kregen van onder anderen het Internationaal Atoom Agentschap, the Office for Drugs and Crime en de Organisation for Industrial Development. Ook mochten we er taxfree lunchen tussen alle diplomaten van over de hele wereld, toch een klein hoogtepuntje.

Ook zijn we langs geweest bij de Nederlandse Ambassade, de organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa waar we een stukje van de Plenaire Sessie bij mochten wonen, en het hoofdkantoor van OPEC, waar een flinke discussie losbarstte over Sustainable Development en de toekomst van olie.

Twee avonden hebben we doorgebracht met AFA Wien, de SIB in Oostenrijk. We hebben veel met elkaar gepraat en geborreld en zo veel van en over elkaar geleerd, en we zijn een avond met ze in debat gegaan, waar Wessel en Eva goed hun mannetje gestaan hebben.

In de vrije tijd die er tussendoor steeds was hebben we Wenen nog flink verkend, van Schloss Schönbrunn tot de Stefansdom, alles is goed bekeken en gefotografeerd, zoals goede toeristen betaamd. Al met al dus een super geslaagde week, met veel indrukken en mooie verhalen!


SIB reis 2011

In slechts 10 dagen hebben wij tijdens de SIB reis genoeg meegemaakt om een heel jaar mee te kunnen vullen. In de steden Stockholm, Tallinn en Riga hebben wij o.a. lezingen meegemaakt bij SIPRI, SEI, Cyber Defence, IOM en Unesco. Ook hebben wij mogen genieten van een ontvangst bij de ambassade in Tallinn en van een diner met de plaatsvervangend ambassadeur van Riga.

Klik hier voor een volledig verslag van de reis.

Dies Natalis 2011


Na een moeizaam jaar voor de commissie was de dag van onze 64e Dies Natalis dan toch aangebroken. Zoals de traditie betaamt, wordt de Dies Natalis jaarlijks gevierd door middel van een mooi symposium. Zo ook dit jaar, met als thema: Privacy. Ondanks de vele tegenslagen is men het toch gelukt om een groots symposium neer te zetten met onder andere: Sophie in 't Veld, Europol, Brenno de Winter en Bits of Freedom. Senior lecturer André de Hoogh vervulde de rol als dagvoorzitter. In verschillende master classes kwamen de verschillende tegenstrijdige belangen duidelijk naar voren. Moet men zomaar privacy opgeven voor de bestrijding van terrorisme of moet men dit niet zonder slag of stoot toelaten? De dag werd uiteindelijk afgesloten met een plenair debat en een aansluitende borrel, waar de discussie nog zeker niet afgelopen was.

MDG 2011


17 Februari 2011 organiseerde de SIB een congres over de Millenniumdoelen van de VN. Vijf jaar eerder was er een gelijksoortig congres georganiseerd. Dit jaar werd de stand van zaken opgenomen. Wat is er de afgelopen vijf jaar gebeurd om deze doelen te verwezenlijken, wat moet er nog gebeuren en welke doelstellingen zullen nooit behaald worden? Het congres nam de vorm aan van een interactief congres dat bestond uit lezingen, landengroepen en masterclasses. De dag was zeer geslaagd en gaf de bezoekers een beter beeld over de huidige stand van zaken van de MDGs. Christiaan Rebergen, speciaal ambassadeur voor de milleniumdoelen, leidde de dag in met een korte schets van de millenniumdoelen en de vooruitgang die op dit terrein geboekt is. Vervolgens waren er drie landengroepen waaraan de bezoekers deel konden nemen: de Afrikaanse Unie, het Midden Oosten en de Verenigde Staten. Na de lunch volgden verschillende masterclasses: geopolitiek, mensenrechten en wereldeconomie. Aan het eind van de middag werd er een live skype-verbinding gemaakt met New York. Hierbij deelde Jeffrey Sachs, ontwikkelingseconoom en speciaal adviseur van de secretaris generaal van de VN, zijn visie op de millenniumdoelen en de toekomst daarvan. Met alle opgedane kennis eindigden we de dag met een debat met verschillende sprekers van de landengroepen en masterclasses. Al met al was de dag zeer geslaagde dag waarbij we veel te weten zijn gekomen over de huidige stand van zaken van de MDGs.

Borrelen met Balkende

In aanloop naar de verkiezingen was demissionair Minister-President Jan-Peter Balkende op 21 mei 2010 in Groningen. Samen met GSV en Yir' at 'Adonay organiseerde SIB een borrel waar studenten de premier eens goed aan de tand te voelen over zaken zoals het afschaffen van de studiefinanciering. Ook demissionair Minister Donner was van de partij.


Dies Natalis 2010

8 november 2010 was de 63e verjaardag van de SIB. Dit werd gevierd met een groot Dies Natalis congres met als thema: Humanitaire interventie versus Soevereiniteit. Het was een groot succes met een geweldige line-up van sprekers: Jozias van Aartsen, Prins Jaime de Bourbon de Parme, Fulco van Deventer, Jan Huesken en Marcel Brus. NOS-nieuwslezer Herman van der Zandt vervulde de rol van dagvoorzitter. Ieder belichte het onderwerp vanuit zijn eigen werkveld, waardoor de dag zeer divers en interessant bleef. Na verschillende lezingen werd de dag afgesloten met een paneldebat waarbij de sprekers met het publiek gingen discussiëren over verschillende stellingen. Al met al was het een prachtige, interessante en geslaagde dag.

Conference on Europe's Security

Op 17 mei 2010 vond Conference on Europe's Security (CEUS) plaats. Dit congres stond in het teken van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid van de EU. Lezingen door o.a. Maxime Verhagen en Nick Witney en masterclasses door o.a. Instituut Clingendael gaven de deelnemers vernieuwd inzicht in de mogelijkheden van een Europees leger en welke hordes nog genomen moeten worden om dit te bereiken.

Een uitgebreid verslag kun je hier vinden.

SIB Reis 2010

De SIB reis van 2010 bracht een groep van 25 SIBbers naar de westelijke eilanden van Europa. In tien dagen bezochten zij het Middeleeuwse Edinburgh, het gespannen Belfast en het gezellige Dublin. Uiteraard was de inhoud niet ver te zoeken op deze reis, zo is er een bezoek gebracht aan het Scotland-Malawi Partnership, de politie van Belfast en de Nederlandse ambassadeur in Dublin. Maar ook aan gezelligheid ontbrak het niet, zo is Edinburgh nu ook bekend met het fenomeen Koninginnedag en hebben de deelnemers zich te goed gedaan aan het Ierse bier.

Klik hier voor een volledig verslag van deze reis.

Liftwedstrijd 2010, Parijs

Net als in 2008/2009 werd er ook dit jaar weer een liftwedstrijd georganiseerd door Dispuut GIST. De wedstrijd vond plaats op 11 maart en de bestemming was deze keer Parijs. In Parijs was er van vrijdag 12 maart tot en met zondag 14 maart een mooi programma opgesteld door de projectgroep met onder andere bezoekjes aan UNESCO en de OECD.

Klik hier voor een reisverslag.

SIB Studiereis Geneve

In het najaar van 2009 heeft Projectgroep Geneve een studiereis georganiseerd naar het middelpunt van vele grote NGO's. Tijdens deze reis heeft het onderwerp ‘Energie’ centraal gestaan. Er zijn verschillende instanties bezocht , waaronder de World Health Organisation, World Trade Organisation, UNHCR, het CERN en het Palais des Nations (hoofdkwartier van de VN in Genève). Na afloop van de reis hebben de deelnemers hun opgedane kennis meegenomen naar een debatavond om hiermee stellingen te verdedigen en onderuit te halen.

Lees hier een volledig verslag van de reis

SIB Reis 2009

Maandag 20 april vertrokken de 19 SIBbers naar de eerste van de vier steden Venetië. Elf dagen later kwamen ze weer terug, vermoeid, brak, en vol met mooie ervaringen. De reiscommissie had een uitstekend (en druk) programma neergezet zodat er niets van de steden onbenut bleef. Het was een prachtige ervaring.

Lees hier meer over de reis

Cradle to Cradle Congres

Op 8 december 2008 organiseerde de SIB een congres over het Cradle to Cradle concept. Deze dag stond in het teken van duurzaamheid, innovatief ondernemen en nieuwe ideeën opdoen. Sprekers zoals Michael Braungart, Anne-Marie Rakhorst en Louise Vet gaven hun visie op Cradle to Cradle en de mogelijkheden die dit concept biedt. In de aansluitende workshops kregen deelnemers de mogelijkheid zelf aan de slag te gaan en hun ideeën te ontplooien.

Klik hier voor een verslag van het congres

Liftwedstrijd 2008, Berlijn

In november 2008 vond de eerste SIB-liftwedstijd plaats. De wedstrijd werd georganiseerd door Dispuut GIST. Zo'n 20 mensen vertrokken op een donderdag vol moed vanaf het SIB-pand voor een tocht naar Berlijn.

Klik hier voor een uitgebreid liftverslag.

Because We Can; Dies Natalis 2008

De Dies Natalis van 2008 was een speciale verjaardag. Dit jaar ging namelijk de 61ste verjaardag van de SIB gepaard met de 60ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een aantal doorgewinterde SIBbers namen het op zich om er een avond van te maken om nooit te vergeten.

Zie hier het filmpje van deze pachtige avond

Building Europe; Lustrum Congres 2007


Ter ere van het XIIde Lustrum organiseerde de SIB een speciale week vol met activiteiten, waaronder een gala en alumnidag. Op 31 oktober vond het Lustrum congres Building Europe plaats. De Europese Unie, haar verleden, huidige functie en toekomstperpectieven stonden centraal tijdens dit congres. Deze thema's werden uitgebreid toegelicht door sprekers zoals Laurens-Jan Brinkhorst, Frans Weisglas en Rob Bertholee.

Lees hier een uitgebreid verslag van het congres